Historia gatunku Centruroides granosus (Thorell, 1876) jest długa i zawiła. Początkowo został on opisany w rodzaju Centrurus, wraz z podgatunkiem C. g. simplex - co oparte zostało o jednego niedorosłego samca. Pocock (1902) uznał C. granosus za młodszy synonim C. margaritatus (Gervais, 1844), co też zaakceptowane zostało przez kolejnych autorów. Dopiero w 2010 Armas & Trujillo przywrócili status gatunku, publikując analizę kilku osobników z prowincji Herrera w Panamie, nie badali oni natomiast typowych osobników. Aktualnie dokonana została redeskrypcja zarówno obu taksonów.

Centrurus granosus simplex Thorell, 1876 podniesiony został do rangi gatunku Centruroides simplex, a Centruroides testaceus arubensis (Bakker, 1963) uznany został za jego młodszy synonim.

Centruroides granosus (Thorell, 1876)
Występuje w Panamie. Osiąga 60-80 mm, ubarwiony na ciemny brązowo-żółty kolor, nogi jaśniejsze od reszty ciała. Samice posiadają 24-26 zęby na pektynach, samce 26-28.

Centruroides simplex (Thorell, 1876)
Występowanie: Aruba, Lesser, Antyle. Samica 33-65 mm, samiec 44-51 mm, ubarwiony w jasnych odcieniach koloru żółto-brązowego. 20-24 zęby u samic, 22-26 u samców. Odróżniony może być od C. testaceus (De Geer, 1778) poprzez różnice w rozmiarze, ilości zębów na pektynach, grubości cheli oraz telsonu. Z C. pococki Sissom & Francke, 1983 natomiast dzielą go następujące cechy: ilość zębów na pektynach, granulacja na cheli oraz długość metasomy. Te 3 taksony są jednak blisko spokrewnione.

  • de Armas, L.F. & Teruel, R. & Kovarik, F. 2011. Redescription of Centruroides granosus (Thorell, 1876) and identity of Centrurus granosus simplex Thorell, 1876 (Scorpiones: Buthidae). Euscorpius. 2011(127):1-11.

Źródło: scorpiones.pl.