Mam pytanie.Czy pajak starszy np. l6 ma wieksze przyrosty po wylince niz mlody pajak l1 :?:
//Prosze stosowac tagi - aTah
Mam pytanie.Czy pajak starszy np. l6 ma wieksze przyrosty po wylince niz mlody pajak l1 :?:
//Prosze stosowac tagi - aTah
Zależy o co Ci dokładnie chodzi. Jeżeli o centymetry to jak najbardziej :D nie bedzie całe życie co wylinkę rósł 5mm . Ale pewnie chodzi Ci o to "teoretyczne" 30%. Tak najczęściej ptasznik niezależnie od wylinki rosnie ok.30% / wylinkę.
Mówi się że np. Gienia ma "duże przyrosty" po 8 wylince. Konkretnie chodzi o to ze jest już duża i 30% jej wielkości optycznie robi dużą różnicę, nic więcej.
PISZEM POPRAWNIĘ
PO POLSKIEMU
Bzdura. Przykład:Zamieszczone przez Zawulon
Lasiodora Parahybana w stadium L1 ma powiedzmy 7 mm z odnóżami (chodzi nam o rozmiar zaraz po wylince z N2 na L1), w takim wypadku przyrost wg (nie wiem kto tą bzdurę wymyślił) reguły wyglądał by tak:
L1 - 7 mm
L2 - 9,1 mm
L3 - 1,18 cm
L4 - 1,53 cm
L5 - 1,98 cm
L6 - 2,6 cm
L7 - 3,38 cm
L8 - 4,39 cm
L9 - 5,70 cm
L10 - 7,40cm
L11 - 9,60 cm
L12 - 12,40 cm
L13 - 16,10 cm
Parahybana w stadium L13 o rozpiętości odnóży 16 cm ? :D Niezły żarcik. Absolutnie nie liczy się tego w taki sposób - przykładem może być zmienny stopień przyrostu geniculat w zależności od stadium. Toteż stwierdzenie że przyrost utrzymuje się na poziomie 30% to najnormalniejsza w świecie bzdura, kogoś kto chciał określić przemiany metaboliczne prostym wzorem - niestety, prawda jest taka że wszystko zależne jest od: warunków w terrarium, obecnego stadium, gatunku, rodzaju pokarmu. Te zmienne determinują przyrost i z całym szacunkiem dla kogoś kto wymyślił tą bzdurę, nie ma takiej opcji by w przypadku każdego stadium ,przeróżnych warunków, odmiennych gatunków przyrost ten był na poziomie 30%.
Mit obalony :)
Polecam przeczytać uważnie:
http://www.arachnea.delfnet.com/foru...opic.php?t=514
ZGADZAM SIE Z PRZEDMOWCA!!!! 8) dokladnie tak jest jak mowi Blackmane...Zamieszczone przez Blackmane
A.metallica/ Brachypelma albopilosum/ Acanthoscurria geniculata/Pterinochilus murinus/H.maculata/Poecilotheria regalis
też się zgadzam :). w swojej chodowli mam metallice od L2. ostatnio miała juz 4 wylinke i szczerze mówiąc mało co podrosła. A z kolei mam też psalmopeusy irminie i reduncus i po każdej wylince mają ogromne przyrosty.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki